Blefaroplasti

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ (BLEFAROPLASTİ)

Göz kapağı estetiği nedir?

Tıbbi adı blefaroplasti olan göz kapağı estetiği, alt ve üst göz kapaklarının çoğunlukla yaşlanmaya bağlı oluşan sarkma, torbalanma, kırışıklık artışları, kapak ve kaşlarda düşme gibi belirtilerin lazerle, cerrahi olarak veya göz çevresine yapılan ilaç veya dolgu materyalleri ile düzeltilmesi anlamındadır.

Yaşlanmayla birlikte cilt dokusu gevşer, sarkar, gözün etrafında bulunan yağ paketlerini tutan septum denilen dokular zayıflar ve fıtıklaşan yağ dokusu kapaklarda torbalanmaya sebep olur. Yine göz kapağını kaldıran kasın kapakla olan bağlantıları zayıflar ve kapaklarda düşme meydana gelir. Yer çekimininde etkisiyle de kaşlarda düşme oluşabilir. Bu olumsuz gelişmeler hastanın psikolojik olarak kendini kötü hissetmesine, görüş alanının daralması ile görsel fonksiyonlarının bozulmasına, günün ilerleyen saatlerinde ortaya çıkan başağrıları ve yorgunluk belirtilerine yol açabilir.Göz kapağı estetiği ile bu olumsuzluklar düzeltilerek hastaya daha genç bir görünüm ve daha konforlu bir yaşam sağlanmaya çalışılır.

Göz kapağı estetiği için yapılan uygulamalar nelerdir?

İlaç uygulamaları: Yaygın olarak kullanılan BOTOKS göz çevresindeki ve alın bölgesindeki kırşıklıkları düzeltmede, göz kenarlarındaki kaz ayağı görünümünün giderilmesinde ve kaş kaldırma amaçlı kullanılır. Bir tür zehir olan BOTOKS uygulandığı bölgedeki kasları felç ederek ciltteki kışıklıkları düzeltir. Etkisi geçici olup 6 ay kadardır. Etkisi geçince aynı bölgelere defalarca tekrarlayan uygulamalar yapılabilir.

Lazer uygulamaları: Karbondioksit lazer ile kapak cildindeki ince çizgiler ve kırışıklıklar giderilebilir. Lazer atışları kapak cildinin yüzeyel tabakasını uçurur ve oluşan yeni yüzey dokusu daha gergin ve sıkı olur. Böylece cilt sıkılaşır ve daha genç bir görünüm ortaya çıkar.

Cerrahi tedavi: Yaşlanma belirtileri sıklıkla cerrahi olarak düzeltilir. Yerçekiminin etkisiyle oluşan kapak ciltlerinde sarkma, kapak dokularının zayıflaması sonucu oluşan torbalanmalar, kapak ve kaş düşüklükleri, gözyaşı bezi sarkmaları, yağ birikmesi sonucu oluşan ksantelezmalar cerrahi tedavi gerektirir. Uygulanacak cerrahi tedavi kişiye göre değişir.

Üst kapak estetiğinde:

1.Kirpikli kenar ile üst kapak çizgisi arasındaki fazlalık cilt dokusu alınır.

2.Yağ dokusu fıtıklaşması varsa bir miktar yağ eksizyonu da yapılabilir.

3.Göz kapak düşüklüğü (pitoz) varsa aynı seansta bu da düzeltilebilir.

4.Nadiren görülen göz yaşı bezi sarkmaları da bu sırada onarılabilir.

5.Kaş kaldırma yapılabilinir. Kaş düşüklüğü iyi değerlendirilmelidir. Kaş düşüklüğüne bağlı kapak sarkmalarında bazen tek başına kaş kaldırmayla bile yeterli düzelme elde edilebilir.

Üst kapak cerrahisinde oluşacak en büyük komplikasyon göz kapağının kapanmasını engelleyecek kadar çok cilt çıkarılmasıdır ki bu durum oküloplastik cerrahi deneyimi olan bir cerrahın rastlayabileceği bir komplikasyon değildir.

Alt kapak estetiğinde:

1.Fazlalık cilt ve varsa yağ dokusu çıkarılır.

Cilt fazlalığı çok değilse ve yalnızca alt kapaklarda torbalanma mevcutsa kapağın iç tarafından girilerek yağ dokusu alınabilir.Bu yaklaşımda dikiş kullanılmaz. Böylece ciltte oluşabilecek ameliyat izinden kaçınılmış olur.

Cilt fazlalığı varsa kirpikli kenarın 2 mm altından cilt çizgileriyle uyumlu kesiler yapılarak fazlalık cilt dokusu çıkarılır.

2.Alt kapak gevşekliği olan olgularda mutlaka alt kapak sıkılaştırılması da yapılmalıdır. Aksi takdirde kapakta çekinti oluşabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken kural yağ çıkarılırken kanama kontrolünün iyi sağlanması ve aşırı cilt çıkarılmasından kaçınılmasıdır. Alt kapak estetiği üst kapak estetiğine göre daha teferruatlıdır. Lokal anestezi altında yağ çıkarılması sırasında ağrı duyulabilir. Bu nedenle özellikle yağ çıkarılması gereken olguların genel anestezi altında yapılması tercih edilmelidir.

Göz kapağı estetiği sonrasında gözler kapatılmaz ve ameliyattan çıkar çıkmaz buz uygulaması yapılır. İlk gün buz uygulamasının sürekli yapılması ödem ve morluk oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Hasta bir hafta oral ve topikal antibiyotik kullanır. Dikişler bir hafta sonra alınır. Dikişler cilt kıvrımlarına göre atıldığı için iz bırakmaz.